2012年12月3日月曜日

Thanksgiving Dinner

(Please see below for an English translation.)




アメリカでは11月の第4木曜日はThanksgiving(感謝祭)の祝日ということで、1122日にTuckの教授の家で開かれたThanksgiving Dinnerに参加してきたので、そこでの経験について書きたいと思います。

感謝祭が近くなると、アメリカ人のクラスメートが、実家に帰るのか?とかブラックフライデーはどこに行くんだ?とかとそわそわし始めたのですが、そもそも感謝祭って何なんだろう?というのが僕の率直な疑問でした。日本でも、クリスマスとかハロウィンといった行事は既に定着していると思いますが、感謝祭はあまり馴染みがない行事ではないかと思います。Wikipediaで感謝祭について調べてみると、感謝祭は、イギリスからアメリカに移住したピルグリムファーザーズが最初の収穫を記念したことに由来しており、現代のアメリカでは、たくさんの親族や友人が集まる大規模な食事会で、大切な家族行事のひとつと位置づけられています。Tuckでは毎年、教授や大学職員が留学生を中心とした実家に帰らない学生を自宅に招待するというのが伝統となっており、僕ら家族とアメリカ人のクラスメートの合計4人はTuckAssociate Deanで、Supply Chain Managementを教えているEric Johnson教授の家で開かれたThanksgiving Dinnerに参加しました(Johnson教授のBlogも是非読んでみて下さい:http://mericjohnson.tuck.dartmouth.edu/tuck_hospitality/)。

僕ら家族は、Thanksgiving DinnerどころかアメリカでDinnerに招待されたことが初めてだったので、どう振舞うべきなのかも正直よくわからないまま、若干緊張しながら教授の家に向かいました。教授の自宅に着くと、教授とその家族や親戚に一通り挨拶をした後に、食事の準備ができるまではフリートークをするという、あまり日本人が得意としない展開でしたが、教授の家族や親戚がとにかくフレンドリーで、あっという間に食事の時間となりました。

感謝祭の食事と聞いて思いつくのは、映画で何度か見たことがある七面鳥の丸焼きですよね。僕の妻は七面鳥の丸焼きを見るのはちょっと微妙と言っていたので、どんな姿で出てくるかいろんな意味でどきどきしていたのですが、実際には七面鳥はほぐされて、食べやすい状態になって出てきました。グレイビーソースをかけて食べる七面鳥の他、マッシュトポテトやクランベリーチャットニーなど、たくさんのご馳走がでてきました。一番印象に残っているのは、料理が盛られた大きな皿を家族・親戚と回しながら食事を分け合ったことです。日本では一緒に鍋をつついたり、お酌をし合ったりと食事を分け合う機会が多いと思いますが、アメリカに来て以降、家族以外とはこうして食事を分け合う機会が無かったせいか、とても新鮮で、ほっこりとした気持ちになり、アメリカでもこの様にして家族の絆を確かめ合っているのかなーと勝手に解釈をしました。

デザートを食べた後はみんなでソファーに座ってリラックスしながら話をする時間があり、こういう家族団らんの時間を過ごすところは日本のお正月と似ているな、と思いました。ただ、Eric Johnson教授が僕の息子と車のおもちゃで「ブッブー」とか言いながら一緒に遊んでくれるなんて予想すらしていなかったので、いい意味でびっくりしてしまいました(笑)。

ビジネススクールには当然ビジネスを勉強する為に来ているわけですが、こうしてアメリカの文化について学んだり、教授や大学職員の家族と交流したりする機会はとても貴重だと個人的には思っています。来年3月には、クラスメートを日本に連れて行くJapan Trekを日本人で企画していますが、このお返しというわけではないですが、クラスメートにも日本の文化やその魅力をきちんと伝えられるよう精一杯頑張りたいという思いを新たにした一日でした。

(English translation)
As you know, Americans celebrate Thanksgiving on the fourth Thursday of November. I want to share about my first Thanksgiving, which my family and I spent with Eric Johnson, Associate Dean at the Tuck School of Business, and his family on Nov 22.

As Thanksgiving approached, my American classmates started getting excited and began asking things such as, “Are you going back to Japan?”, “Where are you going to buy for Black Friday?” The first question that came to my mind was, “What is Thanksgiving?” In Japan, we are familiar with American holidays such as Christmas and Halloween. However, we seldom hear about Thanksgiving. According to Wikipedia, Thanksgiving is commonly traced to the celebration for the first harvest by the Pilgrim Fathers and is now one of the most important family holidays where family members, relatives, and friends get together. Each year, some Tuck faculty and staff open up their homes to students and their families who don’t have plans for Thanksgiving. This opportunity is for any of the students who isn’t able to go home for the holiday break and would like to have Thanksgiving dinner with a faculty or staff member and their family. An American classmate and my family and I joined Eric and his family for Thanksgiving dinner at their house (see Eric’s blog post at http://mericjohnson.tuck.dartmouth.edu/tuck_hospitality/).

Since it was the very first time for our family to share a Thanksgiving dinner with others, we were a little bit nervous about not knowing what to expect throughout the dinner. After we arrived at Eric’s house, we introduced ourselves to his family and his relatives and chatted with them before we started the dinner, something which the Japanese usually aren’t accustomed to doing. However, we enjoyed the time a lot and felt the time flew by so quickly thanks to the friendly and inclusive atmosphere of his family and relatives.

If you think about Thanksgiving dinner, with the first thing to come to mind is stuffed turkey that we see in American movies. At the dinner, the turkey was sliced into pieces served with gravy. We also had mashed potatoes, cranberry chutney and sauce, and chocolate and pumpkin pies. One of the most interesting things was that all the foods were passed around the table on large, round plates. In japan, we have opportunities to share foods when we have “Nabe” (hotpot) or when we drink sake with “Ochoko” (small glasses). In the US, we haven’t had an opportunity to share foods outside home, so it was a really fresh and heartwarming experience! I interpreted this as a custom that was reserved for special times of bonding.

After we had dessert, we spent time relaxing as we sat on the sofas in the living room. I found this similar to the Japanese custom of spending time together with their families on “Oshogatsu (the New Year holiday). It was great to see Eric playing with my son with a toy car! 

I came to Tuck to study business. However, I appreciated this experience as a valuable opportunity to learn about American culture and to get to know Eric and his family. My Japanese classmates and I are now organizing a Japan Trek to bring classmates to Japan next year and give them the same cultural immersion experience. My Thanksgiving experience gave me the inspiration to organize it so that I can share the Japanese culture with my classmates.


Although the thanksgiving season is now past, upon much reflection, I am thankful for all the people who helped my family and I settle here at Tuck and in the Upper Valley, and I am especially thankful for my family and their continued support. 
Y.T(T'14)